Vrijwilligersexpositie
"2021: Jaar van de vrijwilliger"
welkom
Leuk dat je onze online vrijwilligerexpositie bezoekt!
Ontmoet de vrijwilligers die gezicht geven aan het leuke en diverse vrijwilligerswerk in de gemeente Roosendaal. Bekijk ook zeker onze film!
De expositie staat in het teken van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet of zoals wij het zelf noemen “Het Jaar van de Vrijwilliger”. Iets waar wij als centrale graag aandacht aan geven. Vandaar dat het 21 foto's zijn, het aantal refereert aan het jaar 2021. Wie weet staat er wel een bekende van je tussen!
Film
Vrijwilligers Denise, Sabine en Pim van respectievelijk RBC, Het Tongerlohuys en Speeltuin de Kade vertellen over hun vrijwilligerswerk. Het filmpje geeft aan hoe vrijwilligers de motor zijn van onze maatschappij! Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom bij allerlei initiatieven. Of het nu gaat om sport, cultuur, bestuurfuncties of praktische ondersteuning, er is voor iedereen iets passends!
De expositie
Casper Naber & Willemien Steenks
Willemien Steenks was in een grijs verleden klinisch chemisch analiste, maar is na de geboorte van haar oudste zoon, 40 jaar geleden, vrijwilligerswerk gaan doen in binnen- en buitenland. Vrijwilligerswerk kun je immers overal ter wereld doen. Het maakt je leven zinvol én je krijgt er heel veel energie van!
Casper Naber is sinds 6 jaar gepensioneerd psycholoog/psychotherapeut .Hij heeft altijd in de hulpverlening gewerkt en wilde zijn werkervaring inzetten voor het Maatjesproject bij Humanitas West Brabant West.
Samen zijn zij coördinatoren van het Maatjesproject en koppelen vrijwilligers, de z.g. Maatjes, aan deelnemers. Het hoofddoel van het project is om iedereen die wat steun kan gebruiken, weer in zijn/haar kracht te zetten zodat ze, na één tot anderhalf jaar, zonder maatje verder kunnen.
Vrijwilliger zijn bij dit project betekent dat je vaak op een gewone manier iets kan betekenen voor de ander, hoe groot of hoe klein het resultaat ook is. Het kost je slechts een paar uur per week.
Elva Lilja Horsthuis
Mijn naam is Elva Lilja Horsthuis. Ik ben dertig jaar oud. Na een geforceerde pas op de plaats ben ik begonnen als vrijwillig coördinator bij de VoorleesExpress in Roosendaal.
Als coördinator ondersteun ik de voorlezers en de gezinnen aan wie zij voorlezen en hoop samen met de lezers, dat kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal via het traject van de VoorleesExpress een liefde ontwikkelen voor taal en lezen. Een goede basis in taal zal deze kinderen helpen in hun verdere leven.
Met een achtergrond in Culturele Antropologie is vrijwilliger zijn bij de VoorleesExpress, waarbij je met gezinnen uit verschillende culturen samenwerkt, mijn manier om een positieve bijdrage aan de samenleving te leveren.
Het lezen van boeken stelt je in staat om duizenden levens te ervaren en uit ieder nieuw boek dat je leest kan je nieuwe dingen leren.
Claudia Vermunt
Hallo allemaal, ik ben Claudia vermunt ben 52 jaar. Doordat ik ziek geworden ben en thuis kwam te zitten viel ik in een isolement. Iedereen had zijn werk en ik had niets meer. Toen ik weer wat dingen kon wilde ik graag iets gaan doen en zo kwam ik bij de Stamtafel terecht wat ik met veel plezier doe.
Je bent weer onder de mensen en je kunt iets voor ze betekenen. De Stamtafel is voor mensen die nog zelfstandig wonen en bij ons kunnen ze terecht voor een praatje, een spelletje, workshops, ook hebben we een kookclub! Van alles wat dus.
Dit kan ik goed combineren met mijn ziekte en ik haal er veel energie én plezier uit.
Guy van de Poel
Ik ben Guy van de Poel, 48 jaar, gehuwd en een zoon van 14 jaar. Ik zit al van augustus 2015 thuis met een spierziekte, voordien ben ik werkzaam geweest als heftruckchauffeur.
Na 2 jaar ben ik via UWV in de IVA uitkering terecht gekomen, toen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij Wijkcentrum de Bergspil in Tolberg. De werkzaamheden zijn bardienst, koffie- thee en frisdrank schenken, ruimtes klaar zetten voor vergadering, cursussen, schoonmaken etc..
Mijn spierziekte gaat met ups en downs en ik ga voor mijn behandeling naar het UZA in Antwerpen waar ik om de 4 weken een infuus krijg. Nu met de corona epidemie ben ik risico patiënt en ben ik voorlopig gestopt, het is voorlopig gesloten met uitzondering van de prikdienst. Ook mijn mobiliteit is door corona achteruit gegaan en ben in een rolstoel terecht gekomen.
Ik ben al wel aan het nadenken samen met de beheerder om andere taken te gaan doen in de Bergspil over het organiseren en begeleiden van bepaalde activiteiten.
Gerrit Gaasbeek
Mijn naam is Gerrit Gaasbeek, 72 jaar, sinds 2012 met pensioen en mijn beroep was ambtenaar. Sinds de doorstart in 2011 van de voetbalclub RBC ben ik vrijwilliger. Ik doe hier allerlei werkzaamheden op en rond het veld.
Ik vind dit vrijwilligerswerk leuk, om samen met RBC hogerop te komen en vind het fijn om voor RBC nuttig bezig te zijn en contact te hebben met andere vrijwilligers.
Christa en Thijs Wolf
Wij zijn Thijs (40) en Christa (38), sinds 2006 getrouwd en ouders van twee zoons van 10 en 8 jaar. We zijn steungezin bij stichting Buurtgezinnen. We houden van kinderen en hebben altijd al interesse gehad in pleegzorg maar pleegzorg leek ons ook zwaar: de verplichte cursus en (mogelijk) langdurig een kind erbij in huis.
Toen ik -Christa- wat las over Buurtgezinnen werd ik gelijk nieuwsgierig. Het is een laagdrempelige vorm van hulp aan een ander gezin. Je kunt zelf aangeven waar jouw mogelijkheden liggen qua opvang, bijvoorbeeld een middag per week of om de week een hele dag. Je spreekt samen met het vraaggezin af wat wenselijk is en wat haalbaar is.Voor ons was de vrijdagmiddag die haalbare optie. Nu komt om de week een jongen van 8 bij ons spelen.
Steungezin zijn bij Buurtgezinnen geeft ons plezier en voldoening. We helpen een ander gezin door met de jongen spelletjes te spelen, naar buiten te gaan of samen te gamen. Een superleuke manier om een ander te helpen toch?!
Jacqueline Witteveen
Mijn naam is Jacqueline Witteveen, getrouwd, 3 kinderen en 7 kleinkinderen. Ik doe vrijwilligerswerk bij De Kring waar ik gastvrouw ben, bij Humanitas werk ik op het secretariaat en bij THOR geef ik training en draai ik bardiensten.
Ik ben vrijwilligster omdat ik graag wat wil betekenen in onze maatschappij. Daarnaast levert het mij veel energie op en ik word er heel vrolijk van.
Ineke Ophelders
Mijn naam is Ineke Ophelders, bijna 70 jaar en net 5 jaar met pensioen. Van beroep was ik fysiotherapeut. Mijn vrijwilligerswerk speelt zich helemaal af in Roosendaal. Ik kwam hier wonen na het overlijden van mijn partner, ik werkte namelijk al in Roosendaal en had hier een sociaal netwerk .
Mantelzorg neemt het grootste deel in beslag, daarnaast geef ik MBvO bij een groep bezoekers van dagbesteding + in de Lindenburg; ik breng het Roosendaals Jeugdontbijt rond en als de coronamaatregelen verdwijnen, ga ik weer voorlezen via de Voorleesexpress. Daarnaast helpen op de schoolbibliotheek van de Gezellehoek en natuurlijk weer zwemmen met de verpleeghuisbewoners van het Elisabeth.
Ik ben door mijn beroep altijd onder de mensen geweest en dat miste ik erg toen ik gestopt was met werken. Ik wilde toen al de scholing voor mentor gaan doen, want ik merkte in mijn werk, hoe erg het is, als er niemand voor je opkomt. Als je geen familie hebt of er is heibel. Toen ik daarmee klaar was, was eerst mantelzorg voor beide ouders nodig.
Ik wil graag sociaal bezig zijn, iets voor mensen betekenen, van jong tot oud. Dat geeft me vooral energie en een dankbaar gevoel; mantelzorgen alleen is soms zwaar en ik ben geen stilzitter. Ook vroeger gaf mijn beroep me energie naast het hebben van een gezin met kinderen. Maar toen was er nog geen BSO en moest je zelf oppas aan huis regelen.
Lya van Dorst
Mijn naam is Lya van Dorst, leeftijd 67 jaar, 2 dochters en 3 kleinkinderen. Mijn hobbies zijn fotograferen, kamperen, wandelen, diamant painting, foto’s bewerken en creatief bezig zijn! Hier word ik allemaal heel gelukkig van. Ik pas 1 dag in de week op mijn kleinkinderen. Daarnaast ben ik vrijwilligster bij verschillende organisaties.
Ik werk op de administratie van de OLVrouwekerk 1 ochtend in de week, en ben daar ook lid van de activiteitencommissie. Tevens maak ik foto’s voor de Norbertus Parochie bij speciale gelegenheden. Ik ben daarnaast ook vrijwilligster geworden het DigiPunt bij Traverse/Wonen+. Ik ben ook vrijwilligster bij Social Klus; ik help met het Jeugdontbijt, heb een belmaatje en help bij andere activiteiten. Daarnaast ben ik nog vrijwilligster bij Het Openluchttheater Vrouwenhof, waarvan ik de voorstellingen fotografeer en draai mee met hand en spandiensten. Ik ben ook nog vrijwilligster bij Alzheimer Nederland-West Brabant, waarvan ik de Facebook pagina onderhoud. Het grootse feest in Roosendaal is voor mij Carnaval. Heb een Facebook pagina met mijn foto's, ook van het Priense Swaree, wat ook een geweldige beleving is. Ik fotografeer ook bij de Nationale Jeugdronde.
Ik ben vrijwilligster geworden omdat ik bezig wil zijn. Op het moment dat ik startte met vrijwilligerswerk had ik geen baan, en wilde toch wat te doen hebben. Ondertussen ben ik met pensioen. Maar het is ook heel leuk om andere mensen te helpen, als je ziet dat ze het fijn vinden dat je ze geholpen hebt krijg je een dankbaar gevoel. Jij wordt er gelukkig van, en zij ook!! Ik besteed mijn tijd nuttig, en anderen mensen zijn ermee geholpen.
Michelle Hellemons
Ik ben Michelle Hellemons, 47 jaar oud. Ik ben geboren in Australië Voor de liefde ben ik naar Nederland verhuisd en ik woon nu al 23 jaar in Roosendaal, samen met mijn echtgenoot en dochter.
Ik ben vrijwilliger van Bij Bosshardt in Roosendaal, dat onderdeel is van het Leger des Heils. De meeste mensen kennen het Leger des Heils van de hulp aan daklozen en verslaafden, maar er wordt zoveel meer gedaan. Mensen zijn welkom voor een kopje koffie of thee en een gesprek. Sommige van onze bezoekers hebben hun partner verloren net voor of tijdens de coronacrisis en komen bij ons om de eenzaamheid te verdrijven.
Ik ben gastvrouw en help bij de kinderknutsel activiteiten op de woensdagmiddag. Onze andere activiteiten zijn wel beperkt en in sommige gevallen zelfs gecanceld als gevolg van de coronacrisis. Zodra de coronamaatregelen versoepelen wil ik ook creatieve activiteiten voor volwassenen gaan organiseren. Sinds ik in Nederland woon, heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan. In de kleine stadjes in Australië is het normaal om iets voor een ander te doen, “helping out a mate”. De beste beloning voor mij is een glimlach van de bezoekers.
Lucie van Oers
Mijn naam is Lucie van Oers, 35 jaar, samenwonend met Joerie Tullenaar en moeder van Jake (3 jaar). Samen met mijn partner ben ik eigenaar van fit20 in Bergen op Zoom. Ik ben vanuit een sterke intrinsieke motivatie om mezelf nuttig te maken in de maatschappij gestart met vrijwilligerswerk. De eerste lockdown was voor mij een trigger om wat breder de hulpvraag van mensen te bekijken, na een oproep van "Roosendaal voor Elkaar" ben ik in contact gekomen met Stichting Social Klus. In eerste instantie bij de boodschappendienst, daarna voor het Roosendaals Jeugdontbijt en nu nog altijd als "maatje" voor mijn 90-jarig buurman, waar ik iedere donderdag een kop koffie mee drink en regelmatig mee ga wandelen.
Ik omschrijf mezelf als een mensen-mens en zet me graag in voor mijn medemens. Tevens ben ik verantwoordelijk voor het domein bestaanszekerheid binnen de adviesraad sociaal domein van de gemeente Roosendaal. Ik haal enorm veel energie uit het bezig zijn met mensen en mijn tijd te besteden met en voor anderen.
José Dircken
Met veel plezier ben ik gastvrouw in het Tongerlohuys. Het is een mooie locatie om nieuwe en gezellige mensen te ontmoeten. In de vaste collectie in het museum zie ik veel terug van mijn verleden. Het is afwisselend, omdat de tentoonstellingen veranderen. Het haalt soms emoties bij gasten naar boven, dat kan me raken.
Ik haal veel waardering uit mijn werk en heb fijne collega’s.
Jolanda van Wesep
Bij Humanitas West-Brabant West hou ik me bezig met communicatie. Het is afwisselend werk en vind het leuk om te doen. Veel van onze vrijwilligers houden zich bezig met één op één begeleiding van een deelnemer, bijvoorbeeld als gezinsmaatje of helpen bij het op orde brengen van iemands financiële administratie. Maar ik vind het juist leuk om van betekenis te kunnen zijn voor een grote groep mensen.
Ik heb vroeger bij een reclamebureau gewerkt. Hoe bereik je mensen, hoe zorg je ervoor dat ze je weten te vinden? Daar samen aan werken, in een team, dat spreekt me heel erg aan. Ik besteed zo ‘n 6 tot 15 uur per week aan vrijwilligerswerk. Elke week hebben we overleg met het communicatieteam. Ik volg regelmatig webinars over beeldgebruik, communicatie, marketing. Alles wat bruikbaar is voor mijn werkzaamheden bij Humanitas West-Brabant West. Ik hou de ontwikkelingen op sociale media bij. Onlangs heb ik zes wijkhuizen bezocht om te onderzoeken of we misschien kunnen samenwerken bij sommige activiteiten. Ook krijg ik natuurlijk te maken met vragen vanuit de coördinatoren en het bestuur. Ik raad iedereen aan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Met een paar uur per week kan je iemands leven veranderen.
Pim van Reusel
Mijn naam is Pim van Reusel (68). Twee jaar geleden ben ik benaderd om voorzitter van Speeltuin Kade in de St Theresiastraat te worden, de toenmalige voorzitter wilde gezien zijn leeftijd na vele jaren stoppen. Als bewoner van de St-Theresiastraat ligt de speeltuin mij na aan het hart en wilde ik mij hier graag voor in gaan zetten.
Vrijwilligerswerk tijdens en na mijn werkzame leven: speaker en bestuurslid bij de Internationale en Nationale Jeugdronde. Vervolgens bijna 25 jaar gewerkt bij de Brandweer Roosendaal, Vrijwillig Chauffeur op de buurtbus, Voorzitter Bewonersplatform Westrand en Lid boerenraad Stichting Carnaval Roosendaal. Hoofd ‘’otobusrellie’’ geweest en nu fungeer ik als chauffeur tijdens de carnavalsdagen en ben lid van thuisfrontafdeling 13de Lichte Brigade te Oirschot en tevens vliegveldcoördinator voor het thuisfront bij vertrek en aankomst op Vliegbasis Eindhoven.
Waarom vrijwillgerswerk: ik rol meestal ergens in of word gevraagd en vind het gewoon erg leuk om te doen. Een stilzitter ben ik niet. Als je er voor gaat moet, je er ook 100% voor gaan. Je krijgt er zoveel leuks voor terug. De blije gezichten van ouders en kinderen in de speeltuin. Dankbare relaties van uitgezonden militairen. Een Prins Carnaval, die de zorg in de carnavalsdagen fijn vindt. Maar altijd is het toch weer fijn om er voor de ander te kunnen zijn. Hier soms een helpende hand of troostende woorden. Vrijwilligerswerk is m.i. nooit in geld uit te drukken.
Mieke Koster
Ik ben Mieke Koster. Ik doe al vele jaren vrijwilligerswerk in de gemeente Roosendaal. Allereerst bij de Zonnebloem waar we vele inwoners van Roosendaal bezoeken of deel laten nemen aan onze activiteiten ook vaak in en rond Roosendaal gehouden werden.
Verder als vrijwilliger bij het museum in het Tongerlohuys, en het cultuurcluster van de Kring. Daarnaast bij de sport vereniging THOR en niet te vergeten in huize St Elisabeth. Zoals helpen bij het zwemmen voor ouderen. Al met al was ik vele uren vrijwilligerswerk aan het verrichten totdat corona kwam, maar gelukkig zijn de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk nooit stop gezet.
Ik doe vrijwilligerswerk om er te zijn voor mijn medemens en de clubs en verenigingen draaiende te houden. Daarnaast geeft het mij energie, een goed gevoel en levert het mij nieuwe kennis op.
Rian Uitterlinden, Willem-Jan Pot & Marco Kerstens
Mijn naam is Rian Uitterlinden, leeftijd 68 jaar, geboren in Roosendaal. Naast het opvoeden van mijn drie dochters ben ik op 40 jarige leeftijd begonnen met mijn eigen bedrijf. Op 66 jarige leeftijd ben ik met pensioen gegaan. Drie jaar geleden ben ik weer terug in Roosendaal komen wonen in Langdonk, een voor mij nieuwe wijk. Ik realiseerde me dat ik na mijn pensioen ook bezigheden moest hebben en mensen leren kennen. Daarom ben ik begonnen met zwerfvuil te ruimen. Inmiddels ben ik vice voorzitter van Langdonk Schoon. Hieraan besteed ik ongeveer 350 uur per jaar. Daarnaast werk ik bij SAHR om tuinonderhoud te doen bij mensen die dat zelf niet meer kunnen, bij het kopje koffie hoort ook een kletspraatje. Door het vrijwilligerswerk heb ik volop beweging in de buitenlucht en heb ik contact met andere mensen. Het zijn tevens werkzaamheden die je in deze Coronatijd goed kunt doen omdat je individueel bezig bent.
Hallo mijn naam is Willem Jan en ik ben 32 jaar. Geboren en getogen in Roosendaal. Ik ben iemand die het fijn vind om met mijn handen dingen te creëren. Dit zijn vooral meubels beelden en andere kunstwerken. Voelend en luisterend op zoek naar de juiste verhoudingen van binnenuit creëren naar buiten. Verder vind ik het fijn om in de natuur bezig te zijn, zoals wandelen en in de moestuin bezig zijn. Ik help dan ook graag een handje bij het voedselbos in Roosendaal en bij de permacultuur tuin in Huijbergen. Ik doe vrijwilligerswerk voor SAHR. Daar help ik op het moment 3 lieve dames hun tuin te onderhouden en met kleine klusjes. Dit kost me ongeveer 2 uurtjes per week. Dit is leuk te doen met mijn andere werkzaamheden. Ik ben begonnen met vrijwilligerswerk omdat ze tuinmannen tekort kwamen en het leek me een fijne uitdaging om mensen te helpen. Het levert me zelf ook veel op. Ik merk dat het me goed doet om mensen te helpen daar waar ik kan. Een praatje en een bakje koffie hoort er ook bij dit doet de mensen vaak goed en mij ook. En vergeet het gebak en de koekjes niet!
Mijn naam is Marco Kerstens. In 2014 ben ik voor SAHR (Stichting Algemene Hulpdienst Roosendaal) als vrijwilliger gaan werken. In die tijd was ik aan het rondreizen en als ik dan even terug was in Nederland, wilde ik niet stilzitten. Het werk sprak mij erg aan, ook omdat ik geen vaste verplichting had bij SAHR Toen ik in 2018 definitief naar NL terugkeerde, ben ik het werken voor SAHR gaan intensiveren. Inmiddels als tuinman, chauffeur, klusjesman, coördinator en bestuurslid. Ik werk het liefste als tuinman, Ik bepaal zelf hoeveel en in overleg met de klant wanneer. Veelal zijn dat bejaarden, met een kleine beurs en alleenstaand. Met velen heb ik inmiddels een hechte band opgebouwd. Men is verlegen om een praatje. Velen van hen noem ik dan ook mijn “reservemoeders”. Het werken als vrijwilliger geeft mij voldoening. Ook met het besef dat ik iets kan bijdragen aan een samenleving waar ouderen meer hulpbehoevend worden en eenzaamheid ervaren. Als secretaris van SAHR kan ik mijn levenservaring gebruiken om op bestuurlijk niveau iets voor SAHR te kunnen betekenen. In een team van gelijkgestemden. Wat het werken als vrijwilliger persoonlijk betekent voor mij, is dat ik er een beter en rijker mens van wordt. Dat ik meer tevreden wordt van de “kleine" dingen van het leven. Dat ieder mens even waardevol is als ikzelf. Dat ik er voor iemand kan zijn zonder daar direct iets voor terug te hoeven krijgen. Indirect krijg ik de glimlach en dankbaarheid; en dat is niet in geld uit te drukken.
Ronald de Jong
Mijn naam is Ronald de Jong en ik ben 57 jaar, woonbaar in Nispen samen met mijn twee hondjes Lucky en Happy. Ik doe vrijwilligerswerk voor Social Klus voornamelijk bij de mensen thuis. Ik werk ook nog als vrijwilliger bij de KBO, Buurtbemiddeling en bij het Energie Collectief in Nispen.
Bij Social Klus ben ik een kennismaker, ik kom dus als eerste bij de mensen thuis met een hulpvraag, maak een inventarisatie van de hulpvraag en doe verslag naar onze coördinatoren.
Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen mdat ik al een tijd lang ben afgekeurd en toch mezelf willen blijven verbinden met de buitenwereld. Voor mij levert het voldoening op in mijn leven en het contact met de mensen in de gemeente.
Yvonne Dreischor
Mijn naam is Yvonne Dreischor, 71 jaar, weduwe van Anton van Oorschot (overleden in 2017). Voor de “liefde” ben ik in Roosendaal terecht gekomen. Eerder heb ik gewoond en gewerkt in Rotterdam. Dit jaar ben ik 48 jaar in Nederland. Via Roosendaal voor Elkaar, Wonen + en Wij zijn Traverse groep heb ik de overstap gemaakt naar Social Klus. Momenteel houd ik mij voornamelijk bezig met een Maatje en Tuinen. Ook ben ik samen met Edwin Spitter van Wij zijn Traverse groep bezig met het opzetten van een project voor Afrikaanse vrouwen. Verder heel actief in de zorg via TWB en Groenhuysen.
Waarom doe ik vrijwilligerswerk? Ik heb mij eigenlijk altijd beziggehouden met vrijwilligerswerk. In de kerk, buurthulp, schoolhulp, de zorg etc. Wat ik nu doe noem ik gemakshalve “geregistreerde naastenliefde”. Je helpt een ander die hulp of zorg nodig heeft en verlicht daardoor (deels) hun probleem en maakt ze blij. Het gevoel dat je zinvol en nuttig bezig bent, geeft voldoening. Maar net als de hulpvrager kan ook ik in een situatie belanden waar ik zelf de hulpvrager word. Dan ben ik ook dankbaar en blij dat een ander voor mij klaarstaat. Een ander pluspunt is dat ik het fijn vind om bezig te zijn en dat het eenzaamheid kan voorkomen.
Hierbij moet ik tot slot denken aan het liedje van Adéle Bloemendaal, Leen Jongewaard en Piet Römer: “Wij zijn toch op de wereld om elkaar te helpen niet waar?” Een lekkere meezinger met een diepe betekenis.
Wilma Verbraak
Ik ben Wilma Verbraak, 66 jaar gehuwd, moeder van 4 kinderen en inmiddels oma van 9 kleinkinderen. Ik ben op het moment werkzaam in de administratieve financiële sector. Mijn hobby’s zijn oppassen op de kleinkinderen, zingen op een koor, lezen en genieten van vakantie in Griekenland.
Gedurende enige jaren al vrijwilliger bij Wonen+, een onderdeel is van Wij zijn Traverse groep, bij het wekelijkse spreekuur om overzicht te scheppen in de administratie van deelnemers. Door het samenwerkingsverband tussen Wij zijn en Humanitas op dit gebied ontstond eind 2020 het Thuisadministratieloket Roosendaal.
Als vrijwilliger helpen we mensen orde te scheppen in hun administratie en orde op zaken te stellen in hun financiën, zodat de zelfredzaamheid groter wordt en zij niet bang meer hoeven te zijn als er weer een brief op de deurmat valt. De regie ligt steeds bij de hulpvrager en wordt door de vrijwilliger begeleid.
Sinds kort heb ik bij Thuisadministratieloket ook de rol van coördinator op me genomen. Een opgeruimde administratie zorgt voor rust in je leven en het is voor mij zeer waardevol daar mijn steentje aan te mogen bijdragen. Daarnaast heb ik dit jaar ook bij Wonen+ tijdens het Belastingspreekuur mensen geholpen bij hun jaarlijkse aangifte. Ook dat geeft voldoening!
Sabine Damen
Ik ben Sabine Damen en ben gastvrouw in Museum/Erfgoedcentrum het Tongerlohuys in Roosendaal. Ik heb een passie voor kunst en cultureel erfgoed en het is leuk om met gelijkgestemden hierin verbinding te hebben.
Tevens is het leuk om met andere culturen kennis te maken en ik werk daarom in de Wereldwinkel Roosendaal. Hier worden mooie kunst- en handnijverheidsproducten uit de Derde Wereld verkocht. Deze producten en ook voedsel zijn Fair Trade, men gaat met respect om met mens, dier, natuur en milieu. De opbrengst hiervan gaat naar de mensen uit deze verre landen, zodat ook zij een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Dit draagt bij tot een rechtvaardigere wereldsamenleving, zodat ongelijkheid zal verminderen.
Ook in de Wereldwinkel ontmoet je mensen, - zowel klanten als collega's - die geïnteresseerd zijn in andere culturen, het leven en werk van deze mensen, opkomen voor milieu, tegen onrecht zijn en van het leven genieten waardoor er een eensgezindheid is die zeker een belangrijke waarde heeft!
Wendie Adelmund
Mijn naam is Wendie Adelmund en ik ben 48 jaar. Tijdens mijn loopbaan als tandartsassistente zijn er 2 soorten reuma geconstateerd, waardoor ik helaas ben afgekeurd. Na nog een kerseninsult en een hartstilstand ben ik mezelf gaan afvragen of ik iets kon doen voor onze dieren in de natuur. Na de eerste egel in mijn tuin te hebben gezien was ik verkocht! Het waren de ondergewaardeerde egels die ik wilde gaan helpen. Ik heb aangeklopt bij St. Egelopvang Roosendaal en kan me nu na 2 jaar, geen leven zonder egeltjes meer voorstellen. Mijn werkzaamheden bestaan uit het verschonen van verblijven, het toedienen van medicijnen, mestonderzoek, schooleducatie en het opzetten van acties voor het inzamelen van geld en sta media te woord e.d..
Ik doe dit werk omdat ik genoeg vrije tijd heb om mij nuttig te maken. Ik wil ondanks mijn beperking deel uit blijven maken van de maatschappij en mijn kennis overbrengen op de vaak onwetende mens. Wat het mij oplevert is met geen geld uit te drukken, i.i.g. veel kennis, waardering en een gelukzalig gevoel als een egel terug de natuur in kan. Ik ben trots als ik een kleintje groot heb kunnen brengen en die heeft dankzij mij dan nog een heel leven voor zich. Ik krijg positieve feedback van mijn collega-vrijwilligers en het houdt me scherp.
Achter de Schermen
Door allerlei partijen is er met enthousiasme gewerkt aan deze expositie. In de eerste plaats door 2 van onze eigen vrijwilligers; Toine Jongenelen en Aad de Graaf. Zij hebben de frames gemaakt voor de canvassen en meegeholpen met de opbouw. De expositie is namelijk van 14 mei tot en met 11 juni 2021 live te zien geweest in de etalage van Nieuwe Markt 3A. Het werd feestelijk geopend door wethouder Inge Raaijmakers in aanwezigheid van de meeste geëxposeerden. Verder hebben we 2 studenten Event Management een stageopdracht kunnen aanbieden; Amy Roovers (Breda University of Applied Sciences) en Roshan Mangar (Associate Degrees Roosendaal).
Syntrus Achmea stelde het winkelpand een maand voor ons gratis beschikbaar. Davy Matthijssen van Dafke Design heeft de foto's en de video gemaakt en Floyd Aanen van MediAanen was wederom bereid onze reporter te zijn. Met beide heren hadden we al een keer prettig samengewerkt tijdens onze TV-show Roosendaal voor Elkaar LIVE op 3 januari jl. Cultuur Verbindt Roosendaal heeft de expositie gesubsideerd en meegedaan aan een brainstormsessie bij de start. In de laatste, maar zeker niet de minste plaats, uiteraard de vrijwilligers die bereid waren zich te laten fotograferen voor deze expositie! Heel erg bedankt daarvoor! Voor ons zelf was het ook eens weer iets totaal anders dan onze normale werkzaamheden en een hele leuke ervaring!
geïnspireerd?
helpen maakt je happy!