Voor organisaties
op zoek naar vrijwilligers?
Op dit platform kun je o.a.:
✒️ Gratis vrijwilligersvacatures plaatsen
🔎 Makkelijk de beste vrijwilligers zoeken en vinden
✅ Informatie en tips vinden over het werken met vrijwilligers
Werk je bij een maatschappelijke organisatie of zit je in het bestuur van een vereniging of club? Dan zit je op Roosendaal voor Elkaar goed: we ondersteunen je mooie werk door je makkelijk, snel en effectief in contact te brengen met alle vrijwilligers in je buurt.
E-learning vrijwilligers werven
💡CLAIM JE ORGANISATIE PROFIEL
Om dit platform te gebruiken, maak je een gratis profiel aan. Dat werkt niet alleen makkelijk en veilig, je wordt zo ook gevonden door alle passende vrijwilligers in het grootste vrijwilligersnetwerk van gemeente Roosendaal!
Stichtingen
Vrijwilligersorganisaties, goede doelen, zorg- & welzijn, buurtinitiatieven en meer
Verenigingen
Sport-, hobby-, cultuur-, natuurverenigingen, clubs en meer die werken met vrijwilligers
Overig
Scholen, overheid, projecten waar impact gemaakt wordt met vrijwilligers
plaats vacatures voor vrijwilligerswerk
Plaats gratis onbeperkt vrijwilligersvacatures of zoek vrijwilligers namens een cliënt. Jouw vragen worden zichtbaar in het overzicht én gematcht aan de best passende vrijwilligers. Reacties van geïnteresseerden komen direct in je mailbox binnen. Je plaatst al een vraag binnen 1 minuut, dus waar wacht je nog op?
... of reageer direct naar vrijwilligers
Op Roosendaal voor Elkaar vind je ook een 'talentenbank'. Hierin geven mensen aan wat voor vrijwilligerswerk ze zoeken. Iemand gevonden die bij jou past? Stuur hen een berichtje om kennis te maken. Werven was nog nooit zo makkelijk!
Het werven van vrijwilligers is belangrijk, het binden evenzeer. Om ook in de toekomst op voldoende vrijwilligers te kunnen rekenen is het van belang om stil te staan bij de wijze waarop vrijwilligers behouden kunnen worden. Dat kan door te weten wat er leeft bij vrijwilligers, door goede begeleiding en waardering én door in te spelen op hun motivatie en aandacht te hebben voor persoonlijke ontwikkeling.
Inspelen op de motivatie
Iedere vrijwilliger heeft zijn eigen motivatie om vrijwilligerswerk te gaan doen. De één wil sociale contacten opdoen, de ander wil ervaring opdoen, kennis inzetten, zich oriënteren op een ander werkveld, enz. Het is belangrijk dat je weet met welke motivatie een vrijwilliger bij je organisatie komt. Als je gericht in kan spelen op de motivatie van de vrijwilliger, zal je deze (langer) voor je weten te boeien, binden en behouden. Voor een vrijwilliger met sociale motieven is het belangrijk om in teamverband te kunnen werken of in ieder geval regelmatig de andere vrijwilligers te zien bij een werkoverleg of een uitje. Voor een vrijwilliger met leermotieven, die ervaring op wil doen, is het juist belangrijk om een taak te hebben waarin hij/zij zich kan ontwikkelen. Daarnaast is het voor deze vrijwilliger vaak belangrijk om door te kunnen groeien, nieuwe werkzaamheden op te kunnen pakken. Het herkennen en erkennen van de motivaties is stap één, het actief er op inspelen is stap twee.
pakkende vacature
Tips voor schrijven van vacaturetekst
Als je een vacature plaatst op ons platform, wil je natuurlijk dat er geschikte kandidaten reageren. Hoe zorg je er voor dat een vrijwilliger op jouw vacature klikt? Hierbij een aantal tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.
Jaarlijks worden er meer dan honderden vragen op dit platform geplaatst. We onderzochten welke meer reacties kregen en/of betere matches hadden. Daar kwamen een aantal schrijftips uit voort:
✨ Zorg voor een inspirerende titel en afbeelding
👍Focus op een fijne introductie
📅 Vergeet het praktische niet...
"IK VOND HIER VERUIT DE MEESTE VRIJWILLIGERS"
"Met ons account vonden én vinden we nog steeds veruit de meeste vrijwilligers voor onze Oma's Soep projecten. Daar zijn wij en de ouderen die we met Oma's Soep bereiken heel blij mee!"
Sophie Keijzer / Oma's Soep

PLAATS (OF VIND) CURSUSSEN, E-LEARNINGS EN MEER
Op zoek naar cursussen, e-learnings, workshops voor vrijwilligers, mantelzorgers of voor mensen werkzaam bij vrijwilligersorganisaties? Of heb je zelf een aanbod waar anderen aan mogen deelnemen? Plaats 'm dan in onze vrijiwlligersacademie "Leer van Elkaar".
MEER: BELEID, VOG, Verzekering, VCP m.b.t. VRIJWILLIGERSWERK
TIPS, BEST PRACTICES EN ADVIES OP MAAT VOOR WERVING
Heb je vragen over werving, vrijwilligersmanagement of -beleid, waardering, wetgeving en regels of iets anders? Alle tips en mogelijkheden voor advies op maat hebben we voor je verzameld.

VOG aanvragen
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een papieren document dat aangeeft dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. Een vrijwilligersorganisatie kan het gemakkelijk en gratis voor de vrijwilliger aanvragen.
Het is een document dat in de Nederlandse taal is opgesteld. Er zit een korte Engelstalige toelichting bij waarin staat wat het document inhoudt. De vrijwilliger ontvangt het formulier per post. Ook als deze niet in aanmerking komt voor een VOG, dan ontvangt de vrijwilliger bericht per post. De VOG wordt naar het adres gestuurd dat bij de basisadministratie bekend is.
Voor sommige branches/sectoren is het wettelijk verplicht dat je over een VOG beschikt. Een Verklaring Omtrent het Gedrag geeft extra zekerheid voor een vrijwilligersorganisatie, zeker bij kwetsbare doelgroepen. Als er geen strafbaar feit is gepleegd dat voor de functie of het doel waar je een VOG voor aanvraagt relevant is, zal de vrijwilliger een VOG ontvangen. Een kopie ervan dien je in je administratie op te nemen.
Vrijwilligersbeleid
Leiding geven aan vrijwilligers is meer dan vrijwilligers aanstellen, de taken verdelen en zorgen dat alle werkzaamheden verricht worden. Wil je een vrijwilliger langer bij de organisatie betrekken? Dan wordt de vraag relevant wat een vrijwilliger leuk vindt aan uw organisatie en ook de vraag waarom hij dat werk langere tijd zou willen blijven doen. (zie ook meer informatie onder het kopje 'werven en binden')
Je verdiepen in vrijwilligerszaken betekent inzicht krijgen in de betekenis van vrijwilligers voor je instelling en in wat je vrijwilligers te bieden hebt. Met een goed vrijwilligersbeleid heb je inzicht in wat organisatie en vrijwilligers voor elkaar kunnen betekenen. Zo'n beleid maakt het mogelijk dat de vrijwilligers binnen je organisatie tot hun recht komen en hun eigen doelen kunnen nastreven en tegelijkertijd de doelstellingen van de organisatie realiseren. Vrijwilligersbeleid is in principe personeelsbeleid voor vrijwilligers, waarmee je: zaken regelt, voorwaarden stelt, afspraken en in te zetten middelen vastlegt; duidelijkheid geeft binnen de organisatie over hoe met vrijwilligers wordt gewerkt; onduidelijkheid, wrijving, conflicten, ongelijke behandeling tussen vrijwilligers voorkomt.
Vrijwilligersbeleid geeft duidelijkheid aan vrijwilligers, maar óók aan beroepskrachten, over hoe er met vrijwilligers wordt gewerkt in je organisatie.
Een voorbeeld van een vrijwilligersbeleid treft je hiernaast aan:
Vrijwilligers-overeenkomst
Vrijwilligers hebben, in meer of mindere mate, begeleiding nodig. Al is het maar om er van op aan te kunnen dat het werk volgens afspraak verloopt. Goede begeleiding betekent ook dat de vrijwilliger zich gesteund en serieus genomen voelt - belangrijk voor de motivatie! Vrijwilligerswerk is bovendien nuttig, leerzaam en gezellig, maar zeker niet vrijblijvend. Om ervoor te zorgen dat alle partijen weten waar ze aan toe zijn, is het slim om afspraken te maken. Maar hoe leg je dit vast? En waar moet je verder allemaal op letten? Afspraken met vrijwilligers kun je het beste vastleggen in een vrijwilligersovereenkomst. Dit is formeel en het meest duidelijkst. Vaak hangt het wel of niet aangaan van een vrijwilligersovereenkomst af van de aard van de taak of functie.
Vrijwilligersovereenkomst
Zowel voor de organisatie als voor de vrijwilliger is het goed om alle afspraken op papier te zetten. Weliswaar heeft zo'n overeenkomst niet dezelfde betekenis als een officieel arbeidscontract, toch schept het duidelijkheid en het bevestigt het gegeven dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is, maar zowel van de kant van de vrijwilliger als van de organisatie verplichtingen met zich meebrengt.
Voorbeeld vrijwilligersovereenkomst Voorbeelden vrijwilligerscontract
Naast een overeenkomst zijn een groot aantal afspraken die onderling kunnen worden doorgenomen:
Verzekeringen
Vrijwilligersverzekering via de gemeente Roosendaal
Wanneer je met vrijwilligers werkt in je organisatie is het belangrijk om je goed te verdiepen in verzekeringen voor vrijwilligers.
Bij georganiseerd vrijwilligerswerk bij een organisatie of vereniging is de situatie meestal zo dat vrijwilligers verzekeringstechnisch bij ongevallen eerst aanspraak maakt op hun eigen aansprakelijkheidsverzekering. Is die er niet of dekt deze niet voldoende, dan wordt deze aangevuld met de vrijwilligersverzekering vanuit de gemeente.
Alle vrijwilligers in de gemeente Roosendaal zijn verzekerd via VNG.
De VNG vrijwilligerspolis dekt:
- Ongevallen en Persoonlijke Eigendommenverzekering voor Vrijwilligers
- Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
PlusPolis
- Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
- Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers
Via onderstaande knop kun je alles vinden over de vrijwilligerspolis:
Verzekeringsoverzicht VNG Vrijwilligerspolis
Wilt u aanspraak maken op de verzekering van de gemeente Roosendaal?
Stuur uw aanvraag naar verzekeringen@roosendaal.nl of bel naar 140165 en vraag het formulier op.
In hoeverre kan een organisatie die volledig op vrijwilligers draait, de aansprakelijkheidsverzekering opzeggen?
Opzeggen van de aansprakelijkheidsverzekering is niet verstandig, omdat een vereniging/stichting ook het risico loopt aangesproken te worden voor gebeurtenissen die niet direct het gevolg zijn van of verband hebben met vrijwilligerswerk. Denkt bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid voor het gebouw/kantine (dakpan die op het hoofd van een bezoeker valt), of een bezoeker van de kantine die van de (defecte) barkruk valt. Of de werkgeversaansprakelijkheid van de organisatie voor haar vaste personeel. Verder heeft een vereniging naast vrijwilligers ook leden. Als een lid schade toebrengt aan een derde kan de vereniging ook aangesproken worden. Uitgangspunt van de VNG Vrijwilligerspolis is dat de vrijwilliger bij schade niet 'in de kou komt te staan'.
Coronavirus
Organisaties die tijdens de corona-pandemie evenementen - hieronder vallen ook trainingen, vergaderingen e.d. - willen organiseren met hun leden/vrijwilligers en vragen hebben over de (bestuurlijke) aansprakelijkheid m.b.t. het risico dat deelnemers besmet raken tijdens het evenement, adviseren wij vóór het evenement contact op te nemen met de Gemeente. Dit zijn uitzonderlijke tijden met wisselende RIVM-maatregelen, waarover Roosendaal voor Elkaar niet afdoende kan adviseren, noch verantwoordelijkheid hierover wil en kan nemen.

Vertrouwens-contactpersoon
Steeds meer vrijwilligersorganisaties stellen een VCP aan en dat is een goede ontwikkeling! Vrijwilligers zijn een afspiegeling van de maatschappij waar grensoverschrijdend gedrag helaas voorkomt. Een VCP is een getrainde vrijwilliger bij voorkeur uit de eigen organisatie. Helaas lukt het (nog) niet alle organisaties die met vrijwilligers werken een eigen VCP aan te stellen.
VCP vanuit Roosendaal voor Elkaar: Martin Kleine Schaars
Omdat het van groot belang is dat vrijwilligers in een sociaal veilige omgeving kunnen werken heeft Roosendaal voor Elkaar een centrale VCP aangesteld: Martin Kleine Schaars.
Martin heeft veel ervaring in het voeren van gesprekken met mensen in moeilijke situaties door zijn jarenlange werk binnen de sociale dienst, schulphulpverlening, interne deskundigheidsbevordering en als coach zowel binnen de gemeente als daarbuiten.
Wil je met jouw organisatie aansluiten bij de Centrale Vertrouwenscontact en/of meer informatie? Neem contact met ons op: 0165 440244 / info@roosendaalvoorelkaar.nl.