Voor vrijwilligers
welkom op het do good platform van roosendaal!
vrijwilligerswerk test
Weet je niet precies wat je wil doen? Doe de test en ontdek wat bij jou past én bij welke passende do good jobs je nu kunt helpen.
flexibel vrijwilligen
Heb je een paar uurtjes over om iets goeds te doen maar wil je je niet vastleggen? Kies een flexibele of eenmalige vrijwilligerswerkklus.
vanaf de bank helpen
Vanaf jouw bank vrijwilligen? Op NLvoorelkaar hebben we alle activiteiten verzameld waarmee je vanuit huis het verschil maakt.
💡 Liever een persoonlijk gesprek?
Onze gastvrouwen helpen je graag op weg om te kijken waar jouw talenten liggen en welke vacatures daarbij zouden passen. De vrijwilligerswinkel op de Dokter Brabersstraat 12 is geopend maandagen t/m donderdagen van 10.00u - 16.00u. Een afspraak maken mag, maar hoeft niet per sé.
Vrijwillig maar niet vrijblijvend
'Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend'
Het kiezen voor vrijwilligerswerk brengt verplichtingen met zich mee, zowel voor de vrijwilliger zelf als voor de organisatie.
Dat betekent niet dat je als vrijwilliger eindeloos flexibel moet zijn of dat je verplicht bent je langdurig te committeren aan het doen van vrijwilligerswerk.
Wat wel belangrijk is dat er voor de start van het werk onderling goede afspraken worden gemaakt met de klant en de vrijwilliger, of als je via een organisatie vrijwilligerswerk doet, met de vrijwilliger coördinator/ begeleider.
Er wordt op je gerekend!
dank je wel!
Wij bedanken een paar keer per jaar alle vrijwilligers in Roosendaal! Of je nu veel uren impact hebt gemaakt of een paar. Je werkt voor een organisatie of misschien help je je buurvrouw wel met wat klusjes of regelmatig een gezellig praatje. Of je bent een mantelzorger voor je ouder, partner of kind. Ook dan ben jij een vrijwilliger en vinden wij dat je in het zonnetje gezet mag worden!
Rond 7 december, de dag van de vrijwilliger, verrassen je met een (digitaal) kado. Zo hebben we al Adventskalenders gehad en een loterij. De kado's hiervoor worden gesponsord door het bedrijfsleven.
En wij houden jaarlijks het Roosendaal voor Elkaar LIVE! vrijwilligersfeest. We hopen je bij de volgende te zien!
even zakelijk ....
Onkosten vergoeding
Vrijwilligerswerk doe je onbetaald, of tegen onkostenvergoeding. Informeer hierover bij de organisatie waarvoor je gaat werken.
Onder bepaalde voorwaarden kun je een onbelaste vergoeding krijgen. Meer informatie: Vrijwilligersvergoedingen en www.belastingdienst.nl. Liever bellen? Belt u naar de landelijke vrijwilligers informatietelefoon: 0900 8998600.
Vrijwilligerswerk en een uitkering
Wanneer je een uitkering ontvangt is het goed om je vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden en consequenties. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.
VERZEKERINGEN
Of je verzekerd bent tijdens het doen van vrijwilligerswerk verschilt per situatie. Je zal altijd een beroep moeten doen op je eigen aansprakelijkheidsverzekering, maar wanneer deze niet alles dekt, zijn er soms ook extra verzekeringen waar je een beroep op kunt doen.
Alle vrijwilligers en mantelzorgers in de gemeente Roosendaal zijn verzekerd via VNG.
De VNG Basispolis dekt:
- Ongevallen en Persoonlijke Eigendommenverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
De VNG PlusPolis dekt:
- Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
- Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers
Via onderstaande knop kun je alles vinden over de vrijwilligerspolis:
VERZEKERINGSOVERZICHT VNG VRIJWILLIGERSPOLIS
Wilt u aanspraak maken op de verzekering van de gemeente Roosendaal?
Stuur uw aanvraag naar [email protected] of bel naar 140165 en vraag het formulier op.
VOG
Wat is een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)?
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een papieren document dat aangeeft dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. Via je vrijwilligersorganisatie wordt het gemakkelijk en gratis aangevraagd.
Het is een document dat in de Nederlandse taal is opgesteld. Er zit een korte Engelstalige toelichting bij waarin staat wat het document inhoudt. Je ontvangt het formulier per post. Ook als je niet in aanmerking komt voor een VOG, dan ontvangt je bericht per post. De VOG wordt naar het adres gestuurd dat bij de basisadministratie bekend is.
Vaak vraagt je vrijwilligersorganisatie om een VOG. Voor sommige branches/sectoren is het wettelijk verplicht dat je over een VOG beschikt. Een Verklaring Omtrent het Gedrag geeft extra zekerheid voor jouw werkgever of instantie waar je gaat werken. Je komt tenslotte toch vaak met kwetsbare doelgroepen in aanraking. Als je geen strafbaar feit hebt gepleegd, dat voor de functie of het doel waar je een VOG voor aanvraagt relevant is, zal je een VOG ontvangen.
wat als het spaak loopt?
Mensen kunnen vanuit hun enthousiasme wel eens ergens mee instemmen waar ze later toch spijt van hebben. Of je voelt je onder druk staan als je als groep ergens gaat helpen. Je denkt dan bijvoorbeeld dat je niet achter kunt blijven.
Redenen waarom het wel eens spaak loopt:
- Terug moeten komen op een eerdere toezegging is niet prettig.
- Je geeft aan de willen stoppen tot er een opvolger is, maar die komt alsmaar niet.
- Het werk blijkt tegen te vallen.
- De tijd die je erin wilt steken blijkt toch privé niet haalbaar.
- etc.
Bewust proces
Laat ook vrijwilligerswerk een bewust proces zijn. Denk er goed over na en laat enkele aspecten de revue passeren, zoals:
- Kan én wil ik de tijd vrij maken die nodig is om die vrijwilligerstaak goed te vervullen?
- Komt niets of niemand in mijn leven klem te zitten qua tijd?
- Haal ik er zelf ook het plezier / de voldoening uit die prettig voelt?
- Kan ik duidelijk overbrengen wat ik wel en niet wil?
💡 Durf te communiceren en informeer tijdig en ook waarom je een rol niet (meer) in wilt vullen.
Vertrouwens-contactpersoon
Steeds meer vrijwilligersorganisaties stellen een VCP aan en dat is een goede ontwikkeling! Vrijwilligers zijn een afspiegeling van de maatschappij waar grensoverschrijdend gedrag helaas voorkomt.
Een VCP is een getrainde vrijwilliger bij voorkeur uit de eigen organisatie. Helaas lukt het (nog) niet alle organisaties die met vrijwilligers werken een eigen VCP aan te stellen.
VCP vanuit Roosendaal voor Elkaar: Martin Kleine Schaars
Omdat het van groot belang is dat vrijwilligers in een sociaal veilige omgeving kunnen werken heeft Roosendaal voor Elkaar een centrale VCP aangesteld: Martin Kleine Schaars.
Martin heeft veel ervaring in het voeren van gesprekken met mensen in moeilijke situaties door zijn jarenlange werk binnen de sociale dienst, schulphulpverlening, interne deskundigheidsbevordering en als coach zowel binnen de gemeente als daarbuiten.
blijf op de hoogte
Maak een gratis en vrijblijvend een profiel aan en blijf op de hoogte van alle doe goed dingen in jouw buurt.