Direct naar de inhoud van deze pagina

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

'Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend' Dat wordt vaak over vrijwilligerswerk gezegd. Het kiezen voor vrijwilligerswerk brengt verplichtingen met zich mee, zowel voor de vrijwilliger zelf als voor de organisatie.

Dat betekent niet dat je als vrijwilliger eindeloos flexibel moet zijn of dat je verplicht bent je langdurig te committeren aan het doen van vrijwilligerswerk.

Wat wel belangrijk is dat er voor de start van het werk onderling goede afspraken worden gemaakt met de klant en de vrijwilliger, of als je via een organisatie vrijwilligerswerk doet, met de vrijwilliger coördinator/ begeleider.

Als vrijwilliger is het belangrijk om bij de aanvang van het vrijwilligerswerk je te verdiepen in een aantal punten.

Men rekent op je

Waar het bij mensen die – veelal - impulsief instemmen met een dergelijk verzoek nog wel eens mis wil gaan is het volhouden en de lol die je er zelf uit haalt. Het valt tegen, geen tijd, geen klik … noem alle argumenten maar op die te vinden zijn waarom je toch stopt.
Maar wat nu als er op je gerekend wordt? En dat is zeker het geval, want de vrijwilligers liggen nergens voor het oprapen. Als je ergens in toestemt, ook als het vrijwillig is, wordt er op je gerekend en moet er een inventieve geest aan de slag om het op te lossen of er is gewoon teleurstelling bij één of meerdere mensen.


Waarom stem je in of waarom kom je niet?

Mensen kunnen vanuit hun enthousiasme wel eens ergens mee instemmen waar ze later toch spijt van hebben. Maar het kan ook onder druk ontstaan, een groep mensen die bijvoorbeeld ergens gaat helpen. Je denkt dan dat je niet achter kunt blijven of de groep legt de druk op je.

Redenen waarom het nogal eens fout gaat.

 • Aangezien we mensen zijn die graag plezieren, is het brengen van negatief nieuws niet leuk. Terugkomen op een eerdere toezegging is dus helemaal niet prettig.
 • Het kan ook zijn dat je een tijd een vrijwilligersrol ingevuld hebt, met de melding dat je het zou doen totdat iemand anders gevonden zou zijn. En die opvolger komt niet, om wat voor reden dan ook.
 • Je bent ergens aan begonnen, wetende hoe hard ze je nodig hebben, en het valt tegen.
 • Je hebt iets te rooskleurig gepland en de tijd die je er in wil steken, is simpelweg niet haalbaar.
 • De rol die vervuld hebt (soms al heel lang) wordt anders door een andere leiding.… en zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken.

  Maar het besef dat er op je gerekend wordt, maakt dat het eigenlijk nogal asociaal is om niet of op het allerlaatste moment te laten weten dat je niet komt. Uiteraard ziekte of ander legitieme reden uitgesloten. Informeer tijdig en ook waarom je een rol niet (meer) in wilt vullen.

  Bewust proces


Laat ook vrijwilligerswerk een bewust proces zijn. Denk er goed over na en laat enkele aspecten de revue passeren, zoals

 • Kan én wil ik de tijd vrij maken die nodig is om die vrijwilligerstaak goed te vervullen? (stem af wat de organisatie wil en of dit een match is)
 • Komt niets of niemand in mijn leven klem te zitten qua tijd?
 • Haal ik er zelf ook het plezier / de voldoening uit die prettig voelt? (met name handig om het langer vol te houden.)
 • Kan ik duidelijk overbrengen wat ik wel en niet wil? (niet alleen de duur, maar ook de inhoud moet voor de vrijwilliger iets brengen.)
  Als je alles afgewogen hebt (eventueel met een partner) stem dán pas in om iets te gaan doen. Natuurlijk kan het dan nog tegenvallen, maar als je er over durft te communiceren dan kan je dit ook overbrengen binnen de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet.

Kijk ook bij het kopje 'wat past bij mij?' voor een aantal leuke tests op het gebied van vrijwilligerswerk.